Што да очекуваш по еден месец ЕМС тренинзи за да стигнеш до целта?

Тренингот со ЕМС (електрична мускулна стимулација) се здоби со популарност во последниве години како временски ефикасен и интензивен метод за вежбање. Многу луѓе се љубопитни за резултатите што можат да ги очекуваат по еден месец вежбање ЕМС односно со 2 х 20 минути неделно тренинг.

Во овој блог пост, ќе ги истражиме потенцијалните исходи и фактори кои треба да се земат предвид при започнување со ЕМС програмата за вежбање.

Најпрво, како да го разберам вежбањето на 20 минутниот ЕМС тренинг?!

ЕМС тренингот вклучува употреба на електрични импулси за стимулирање на мускулните контракции. Овие импулси се насочени кон поголем број на мускулни влакна во споредба со традиционалните тренинзи, што резултира со зголемена мускулна активација и потенцијални придобивки од моќта на електродите, и тоа:

  1. Сила и тонус на мускулите:

По еден месец конзистентни ЕМС  тренинзи, може да очекуваш подобрувања во дефиницијата на мускулите и севкупната сила. Сепак, обемот на овие промени ќе зависи од фактори како што е твоето почетно ниво на фитнес и интензитетот на твоите сесии за тренингот. Доследноста е клучна за постигнување забележителни резултати.

  1. Губење на маснотии и оформување на телото:

ЕМС тренингот, кога се комбинира со урамнотежена исхрана и редовно вежбање, може да придонесе за губење на маснотии. Електричните импулси кои се користат во ЕМС тренингот може да го забрзаат метаболизмот и согорувањето на калории за време и по 20 минутниот тренинг. Иако може да дојде до губење на маснотии, важно е да се забележи дека промените во целокупниот состав на телото може да потраат подолго и да бараат постојана посветеност на тренингот и секако здравата исхрана.

  1. Издржливост и кардиоваскуларната кондиција:

ЕМС тренингот првенствено се фокусира на мускулната сила и хипертрофија и можеби нема да ги обезбеди истите кардиоваскуларни придобивки како традиционалните аеробни вежби. Ако подобрувањето на издржливоста и кардиоваскуларната кондиција е една од твоите цели, размисли да го надополниш ЕМС тренингот со кардио активности како трчање, возење велосипед, планинарење или пливање.

  1. Верување во целта:

Од клучно значење е да пристапиш на секоја физичка активност со реални очекувања. Иако ЕМС тренингот нуди одредени предности, не треба да се очекуваат моментални и драстични резултати по само еден месец. Долгорочниот напредок и целокупното здравје бараат конзистентност, квалитетно спиење, правилна исхрана и добро заокружена рутина за вежбање.

Може да заклучиме дека ЕМС тренингот може да обезбеди придобивки како што се подобрена мускулна сила, затегнување на кожата, повисока самодоверба и потенцијално губење маснотии кога се комбинираат со урамнотежена исхрана и редовно вежбање. По еден месец конзистентни (8) ЕМСтренинзи, може да забележиш позитивни промени во твојата форма на тело и целокупната кондиција. Сепак, значителните промени во составот на телото и долгорочниот напредок бараат постојан напор и сеопфатен пристап кон фитнесот.

Запомни, секогаш е препорачливо да се консултирате со фитнес професионалец или инструктор пред да започнеш нова програма за вежбање. Тие можат да обезбедат персонализирано водство, да помогнат во поставувањето реални цели и да дизајнираат план за вежбање прилагоден на твоите индивидуални потреби.

Со посветеност, конзистентност и правилен начин на размислување, ЕМС 20 – минутниот тренинг може да биде вреден додаток на твоето фитнес патување со заштеда на многу време.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *